Seitsonen saa tuopista

Kari Seitsonen juttelee Vaahtolan pubissa Hattukouramiehen kanssa. Hän on huolissaan päähenkilöstään. He puhuvat ja nauttivat samalla oluesta ja Vaanleivästä. Lopulta tuoppi nousee päähän.

– Mikä mies sinä Hattukouramies oikein olet ja mihin sinä pyrit?
Hattukouramies miettii hetken.
– Sinähän tunnet Urhon, ajankäytön konsultin. Hän edustaa kaikkea mistä haluan pysyä erossa. Olemme toistemme vastakohtia. Minulla ei ole koskaan kiire mihinkään. Silti olen ajoissa joka paikassa. Hitaasti jotain tulee jos on tullakseen. Moni asia on tullut tehdyksi ennemmin tai myöhemmin.
– Mitä haluaisit elämältäsi, Hattukouramies? Mitä luulet, miksi täällä ollaan?
– Lisääntykää ja täyttäkää maa. Olen lisääntynyt kahdella, eiköhän se riitä.
– Pärjäätkö muiden ihmisten kanssa? Osaatko pitää puoliasi?
Viereisestä pöydästä nousee kaveri, jonka selässä lukee Jussi. Hän tilaa olutta, mutta Mikko ei myy. Palatessaan pöytään hän tönäisee Hattukouramiestä. Hattukouramiehen tuoppi on kaatua.

– Sinun pitää kasvattaa ympärillesi rengas, jonka sisäpuolelle ei tulla.
– Täällä pubissa pitäisi olla nastarengas! sanoo Hattukouramies ja vilkaisee Jussia.
– Sinun pitää kasvattaa itsekunnioitusta. Sinä olet hyvä ihminen. Sinä olet Aurinko, jota Vaahtolan ”planeetat” kiertävät.
– Kyllähän tässä on yritetty olla mies paikallaan XYZ. Mutta mikä on sinun asemasi? Osaatko pitää puoliasi?
– Sinä olet Aurinko, minä olen Linnunrata.

Jussi lähtee uuteen yritykseen, muttei saa olutta tälläkään kertaa. Palatessaan pöytään hän kaataa Seitsosen tuopin, joka on onneksi melkein tyhjä.

– Voisit vähän katsoa eteesi Jussipaita.
– Turpa kiinni Linnunradan linssi.
– Kyllä, kaksiteholinssit ja vahvat.
– Täällä pubissa pitäisi olla panssarilinssit, toteaa Seitsonen Hattukouramiehelle.
– Panssarilinssit ja nastarengas.
– Siis meidän kummankin on kasvatettava teflonpintaa, jottei silmillemme eikä pöydillemme hypitä. Mutta nyt minun on mentävä seuraavaan tapaamiseen Vaahtolan insseille. Johtaja Pomppa odottaa.

Seitsonen nousee tuolista, mutta joutuu väistämään Jussia, joka menee jälleen tilaamaan olutta – turhaan. Jussi heittää tuopin ulko-ovea kohti, ja tuoppi osuu Seitsosta päähän. Seitsosen matka katkeaa ja hän kaatuu lattialle. Hattukouramies tulee Seitsosen luokse ja alkaa tutkia tämän vammoja. Ei vuotoja, iso tuoppi ei mennyt rikki, mutta Seitsonen vaikuttaa tajuttomalta. Parasta soittaa kuljetus. Mikko ottaa Jussin kiinni. Hän ei tee vastarintaa vaan on lievässä sokissa siitä mitä tuli tehtyä.

Seitsonen ja Jussi kuljetetaan samalla kyydillä Hoitomaailmaan ja Vaahtolan putkaan. Järjestely on osa Soppa[1]-uudistusta, jossa palveluita tehostetaan. Näin eri asiakasryhmät pääsevät kommunikoimaan keskenään. Esim. humalainen mutsikapinallinen ja vaivainen vanhus saatetaan kuljettaa samalla kaasujalalla hoivaa saamaan.

Seitsonen makaa autossa paareilla ja Jussi istuu vieressä.

– Oletpa hiljainen kaveri. Sori äskeinen. Heitän tai siis tarjoan tuopin kun vapaudun putkasta. Samassa sopassa ollaan, lohduttaa Jussi.


[1] Sosiaalipalvelujen parantaminen

Vastaa