Anna äänesi nauraen

Vaahtolassa oltiin huolissaan ensimmäisen kansanäänestyksen alhaisesta äänestysprosentista.

Tämän vuoksi pyydettiin HELY-keskuksen Viivi Vakka-Kantta järjestämään Anna äänesi nauraen -kursseja, joita hän piti menestyksellä naapurikunnissa. Hänellä oli insinöörin tutkinnon lisäksi ilmaisutaidon opintoja takanaan.

Hiljainen äänestystilanne koettiin jopa ahdistavaksi ja tuimailmeiset listojaan selaavat äänestysvirkailijat pelottaviksi. Äänekäs nauru vapauttaisi ihmiset tästä piinasta.

Kurssia kritisoitiin samasta syystä, koska äänestystilanteessa oli totuttu olemaan hiljaa, ja nyt saisi hihittää tai hohottaa estoitta. Toisaalta myös pelättiin että, äänestyssalaisuus voi mennä, kun ihmiset alkaisivat määritellä tietyn naurun tarkoittavan jotain. Jos vaikka hohottaminen tarkoittaisi Kyllä-ääntä ja hehettäminen Ei-ääntä.

Kunnanvaltuusto keskusteli asiasta kokouksessaan pitkään. Esitettiin jopa kansanäänestyksen järjestämistä äänestystavoista. Ryhmät vetäytyivät omiin poteroihinsa ennen valtuuston äänestystä. Ryhmäkuri sai monen valtuutetun hymyn hyytymään, joten kunnanvaltuusto äänesti asian nurin. Nauru ei toistaiseksi raikaa kansanäänestyksissä Vaahtolassa.