Hattukouramiehen päivä

Hattukouramies valmistaa isänpäivän ateriaa. Lapset ovat tulossa illalla kylään. Lihapullat onnistuvat aina, kun hän valmistaa ne korppujauhopussin ohjeen mukaisesti. Perunatkin pitää keittää ja salaatiksi viipaloida kurkkua ja tomaattia. Jälkiruuaksi ovat korvapuustikahvit.

Hattukouramiehen poika opiskelee Turussa historiaa ja tytär sosiaalipolitiikkaa Jyväskylässä. Kaiken opiskelukiireen lomassa he kuitenkin päättivät viettää isänpäivää isän kanssa.

Hattukouramies pesee perunoita, kun puhelin pärähtää yllättäen soimaan. Hän kuivaa kädet pyyheliinaan ja ottaa puhelimen käteensä. Puhelimen näytöllä lukee Kiljukaula. Hän miettii hetken ja antaa puhelimen soida. Kai se on vastattava.

– Hattukouramies.

– Onnea isälle, vaikkei sinusta sellaiseksi olekaan. Lapset tulossa, vai?

– Kyllä, laitan juuri ruokaa…

– Sinun ruokasi tiedetään: lihapullia ja perunoita. Eihän sinusta muuhunkaan ole. Annoin lapsille taskurahaa, että voivat käydä kaupungilla syömässä. Sanoin heille, etteivät ostaisi sinulle mitään. Ethän sinä mitään tarvitse. Sitä paitsi…

Hattukouramies lopettaa puhelun ja sulkee puhelimen. Hän istahtaa keittiön tuolille miettimään alakuloisena. Kiljukaulan sanat satuttivat häntä. Hän istuu muutaman minuutin ja katselee iltapäivän hämyä ikkunasta. Hän saa kuitenkin jostain voimia, nousee ylös ja alkaa pestä perunoita.

Hattukouramies laittaa perunat kiehumaan ja kääntää samalla uunin 225 asteeseen. Jos Kiljukaula onkin kylmä ihminen, niin uuni antaa lämpöä. Hän pyörittelee lihapullat pellille. Neljänsadan gramman satsi mahtuu hyvin yhdelle pellille. Uunia odotellessa hän kattaa yksiönsä keittiön pöydälle kolme lautasta, haarukat, veitset ja maitolasit. Talouspaperi saa toimia serviettinä. Hattukouramies leikkaa ruisleivästä kymmenen viipaletta ja asettaa ne tarjottimelle. Leipien päälle hän asettelee muovikelmun.

Puolen tunnin kuluttua kaikki on valmista. Kahvinkeitinkin on laitettu valmiusasemiin. Sitten ovikello soi. Hattukouramies kiirehtii aukaisemaan ovea. Ja mikä iloinen yllätys ja kohtaaminen odottavatkaan oven takana: kaksi lasta on muuttunut neljäksi. Kummallakin lapsella on seurustelukumppani matkassa.

Hattukouramies kattaa kaksi lautasta lisää. Keittiön täyttää lämpö, ystävyys ja puheensorina, johon hänkin pääsee mukaan.

Vastaa