Kekkos-fanin poika irrottelee

Veikko Vennamo oli tulossa kirkonkylän nuorisoseurantalolle puhumaan. Elettiin 1960-luvun loppua. Muuan kansakoululainen poika oli kiinnostunut politiikasta, vaikka hänen repussaan luki Karry Setshow.

Vennamo ja Kekkonen olivat riitaantuneet 1950-luvulla. Veikko Vennamo erosi Maalaisliitosta (entinen Kepu) ja perusti uuden puolueen SPP:n. Puolue muuttui myöhemmin Suomen Maaseudun Puolueeksi. Lyhenne SMP vääntyi myös Vennamon perhettä kuvaavaan muotoon: Sirkka, minä ja Pekka. Vaikka Karryn isä oli Kekkos-fani, hän ei tuominnut Karryn kiinnostusta Veikko Vennamon vierailua kohtaan. Ehkä Kekkosen ansiosta kodissa ei myöskään kuultu ryssävihaa, vaikka isältä meni viisi vuotta sodassa Neuvostoliittoa vastaan.

Niinpä Karry starttasi Ainolla, joka oli hänen sukulaistädiltään peritty naistenpyörä. Pyörässä oli jousitus, sillä sen toinen runkoputki oli poikki polkimien kohdalta. Myöhemmin kun se toinenkin putki oli katkennut, naistenpyörän etuosasta tuli jarruttoman mäkiauton keula.

Kanttorinmäessä sai hyvät vauhdit. Joskus liiankin hyvät: ketjut irtosivat ja juuttuivat vauhdissa pinnoihin. Siitä syntyi hallitsematon tilanne: takapyörä lukossa pyörä ajautui ojaan ja Karryn poski meni ruvelle.

Kanttorinmäen kohdalla asui kanttori Urkunen, joka piti kirjakauppaa päätyönsä ohella. Joskus Karrykin asioi kaupassa, jonka hyllyillä oli kirjoja ja konttoritarvikkeita. Mutta kanttori jäi etäiseksi. Sen sijaan Ulla Orvokki Urkunen seurusteli naapureidensa kanssa. Hän kävi kylässä, ja hänen luonaan juotiin kahvia koristeellisista kupeista. Kanttorila oli herraskainen ja suuri rakennus. Sen sisällä hiippailtiin kunnioittaen hiljaisuutta, jota kanttori vaati työskennellessään. En tiedä pelkäsikö Urkunen Jumalaa, mutta kerran hän oli säikähtänyt partaa ajaessaan, kun hirvi katseli ikkunasta sisään.

Mäen jälkeen tuli suora, jonka varressa oli Volasen maitolaituri. Suoran päässä häämötti vaalea kioski, jossa hän ajatteli ottaa vauhtia iltaa varten. Hän kurvasi Ainolla pihaan. Kioskilla ei ollut asiakkaita. Kioskissa oli myyjänä naapuritalon tytär. Hänen perheellään oli kanala, mutta tämä neiti ei ollut kanamainen vaan asiallinen nainen. Karry tilasi King Colaa ja meni kioskin ainoaan pöytään istumaan. King Cola oli hänen suosikkijuomansa. Usein hauskassa seurassa nauratti ja se vaahtosi melkein korvista ulos. Hän nautiskeli juomasta ja vilkuili samalla terassin harvan lattialaudoituksen raoista, näkyisikö siellä kolikoita, joita asiakkailta saattoi pudota.

Nuorisoseurantalon pihalla seisoskeli Vennamoa odottavia ihmisiä, pääasiassa miehiä, jotka halusivat nähdä, kun sankari saapuu paikalle. Veikko Vennamo tuli yllättäen vaatimattomalla Hillman Minx -merkkisellä autolla. Hänellä oli autonkuljettaja. Ehkä hän jätti isomman auton Kouvolaan ja teki näin paremman vaikutuksen köyhään kansaan, jonka puolustaja hän väitti olevansa.

Nuorisoseurantalo oli aivan täynnä, myös parvi, jossa Karry istui. Häneltä meni suurin osa Vennamon puheesta ohi, vaikka puheen äänenvoimakkuus oli riittävä. Mutta jotain yksittäisiä sanontoja jäi silti mieleen: talonpojan tappolinja, rötösherrat kuriin ja kyllä kansa tietää.

Kun Karry palasi nuorisoseurantalolta, hän ajatteli Volasen maitolaiturin kohdalla, ovatkohan Volasetkin talonpojan tappolinjalla. Hän poikkesi pihaan, mutta ei nähnyt mitään väkivallan merkkejä talossa tai puutarhassa. Ja ulkoeteiseen asti sisältä kuului matala kuorsaus.

Yksi ajatus koskien aihetta “Kekkos-fanin poika irrottelee”

Vastaa