Marja, Arja ja Merja

Istun Selkäsaaren edustalla kiven päällä, hörpin kahvia ja muistelen Marjaa, Arjaa ja Merjaa. Seurustelin nuorena miehenä pari vuotta kunkin kanssa. Muistot 40 vuoden takaa ovat pistemäisiä välähdyksiä.

Marjan tapasin tanssilavalla. Hän oli nähnyt edellisenä yönä unta seitsemästä matosta. Kun Marja opiskeli eri paikkakunnalla, näimme vain viikonloppuisin ja viikolla kirjoittelimme kirjeitä. Silloin jo edesmenneet isämme olivat agrologeja. Hänen isänsä asiakkaita olivat olleet mm. Veikko Lavin kanat.

Marjan äiti rakensi stereotasoa. Levyt olivat valmiina, kunhan ne vaan saisi kokoon. Hankin superliimaa, joka ei sitten käytännössä pitänytkään, mutta dominoefekti toimi.

Arjan tapasin tanssiravintolassa. Jäin hänen mieleensä niin voimakkaasti, että hän laittoi henkilökohtaista palstalle ilmoituksen:

Kari Alias Peitsamo, Väinämöinen. Arja kaipaa Wakaata, jolla on näköä parantavat rillit ja Leinoa mielellään kuuntelevat korvat.

Opiskelukaverit huomasivat ilmoituksen, joka ei jättänyt arvailuille sijaa. Arjalla oli monta sisarusta ja villakoira. Ja perheellä oli kesämökki puhtaan veden rannalla. Arjankin kanssa harrastettiin kirjeenvaihtoa opiskelujen takia. Minulla oli siihen aikaan Anglia farmari DeLuxe, jonka jätin heidän tonttinsa ulkopuolelle öljyvuotojen pelossa. Arjan isällä oli tiepiirin suurin tiehöylä. Minä höyläsin ruohonleikkurilla puun taimen, mikä veti appikokelaan totiseksi.

Merjan tapasin tanssiravintolassa useammankin kerran ennen kuin seurustelu käynnistyi. Hänen sukunimensä oli Hanski [nimi muutettu], mikä aiheutti joskus hämmennystä. Heillä kyläili usein mopomies, joka puhui hävyttömyyksiä. Joka toinen sana oli perkele, mutta toista en muista.

Kerran istuimme kahvipöydässä Merjan vanhempien kanssa. Pöydällä oli tarjolla kääretorttua. Otin tortun ja huomasin siinä hometta. Söin sen ja vatsaa kipristeli. Miten olisi pitänyt toimia? Olisiko pitänyt valittaa pahoinvointia ja poistua paikalta? Vai olisiko home pitänyt siirtää huomaamattomasti tassin alle? Tätä olen pohtinut ja kysellyt jälkikäteen.

Ei nimi seurustelukumppania pahenna. Marjaa, Arjaa ja Merjaa yhdisti nimi, hoitoala ja silmälasit.

Selkäsaaren ohi hiihtää nainen, jonka selässä lukee Erja. Se on myöhäistä nyt. Pamela odottaa.

Yksi ajatus koskien aihetta “Marja, Arja ja Merja”

Vastaa