Hattukouramies ja Virpi Urholla kylässä

Ajankäytön konsultilla Urholla on kello kädessä, kun hän vastaanottaa vieraita eteisessä. Hän laskee mielessään, että vieraat voisivat oleilla kaksi tuntia, josta viisi minuuttia pitää varata päällysvaatteiden riisumiseen ja pukemiseen. Urholla riittää vielä illaksi tekemistä: Hän on menossa aamulla Marttalaan puhumaan ajankäytön merkityksestä. Sitä varten hänen täytyy valmistella puhe. Virpi ja Hattukouramies ovat vähän ihmeissään, miksi heidät kutsuttiin kylään, jos Urholla on niin kiire.

Hattukouramies auttaa Virpiltä takin päältä ja laittaa sen naulakkoon. Urho ohjaa heidät peremmälle:

– Käykää sisälmyksiin. Juotteko kahvia?

– Kyllä kiitos, Virpi vastaa ja Hattukouramies nyökkää.

Hattukouramies ja Virpi katselevat ympärilleen. Olohuoneessa heidän huomionsa kiinnittyy vinoon kirjahyllyyn, jonka toisessa päässä kirjat melkein koskettavat lattiaa ja toisessa päässä ne tavoittelevat kattoa. Alapäässä kärvistelee Veikko Huovisen Kasinomies Tom ja yläpäässä leveilee ajankäytön perusteos Aika on rahaakin.

Urho on ladannut keittimen valmiiksi, jotta kahvin keittämiseen ei menisi vierailuaikaa, mikä taas pidentäisi kokonaisaikaa. Ajankäyttö on ammattimiehen työtä.

– Kauanko teiltä meni aikaa pihasta pihaan? Urho kysyy.

– Ehkä 15 minuuttia tai 20 minuuttia, Hattukouramies sanoi.

– Minä ajan Vaahtolan keskustaan pihastani 14 minuutissa, jos tie on auki – ei hidastelijoita eikä ihmettelijöitä. Hitaat kuljettajat ovat raivostuttavia. He jarruttavat muutenkin yhteiskunnan kehittymistä, Urho sanoi.

– Jonossa ajaminen, jonottaminen yleensäkin on pahinta mitä tiedän. Kassajonossa pyrin ohittamaan muut puhumalla ajankäytön merkityksestä. Eihän tavallisilla ihmisillä yleensä ole sellaisia paineita kuin minulla. Minun täytyy jo työni puolesta näyttää esimerkkiä tehokkaasta toiminnasta, Urho jatkoi.

Urho kääntää fläppitaulun vieraita kohti. Hän on piirtänyt sinne kuvaajan, joka kertoo, miten ajankäyttöä tehostamalla saataisiin yhteiskunnassa parempia tuloksia aikaiseksi. Hattukouramies tuntee huonoa omaatuntoa hitaasta elämäntyylistään. Häntä kaduttaa tämä vierailu. Emmehän me ajatelleet tulla mihinkään koulutukseen. Pitäisiköhän poistua kahvin jälkeen? Virpi aistii, että Hattukouramies on vaivaantunut. Virpi tarttuu hänen käteensä.

Kahvipöytä on katettu Vaahtolan valinnan tuotteilla: pullia ja keksejä. Raakapakasteita, jotka on paistettu uunissa. Piinallista istumista, ajattelee Hattukouramies ja ahtaa pullaa suuhunsa.

– 15 minuuttia ja valmiit pullat. Aika on pullaa tai rahaa, Urho koittaa keksiä juttua pullista, kun näkee niiden kelpaavan.

– Minulla ei ole aikaa leipomiseen. Valmiiksi leivotut pullat ja paistaminen uunissa ovat minun juttuni. Nopeasti tuoreita pullia, jotka ovat kuin itse tehtyjä. Aikaa säästyy yhteiskunnalle.

Urho ilmoittaa väliaikoja, paljonko vierailuaikaa on kulunut ja paljonko sitä on jäljellä. Lopulta hän ojentaa puukantisen vieraskirjan. Vieraskirjassa esiintyvistä vierailijoista löytyy tarkat vierailuajat. Tekstiä on aika niukasti, nimet ja lyhyet kiitokset.

Vastaa