Purut

Ajankäytön konsultti Urho ajoi urheiluautollaan seminaariin Veikkolan Palolaitokselle. Kaasujalka oli painavampi kuin laitokseen vietävä viesti. Palopäällikkö oli pyytänyt konsulttiapua Urholta, joka oli kasvattanut, niittänyt ja korjannut mainetta sujuvana esiintyjänä. Laitoksen palomiehet olivat letkutornin ja työuupumuksen partaalla.

Matkalla Urho poikkesi kuluneiden sanontojen kirpputorille ja näki ihmisten köyhyyden: uutta ei ole varaa sanoa. Hän nappasi jotain kättä pitempää seminaaria varten: ”Ei vara venettä kaada, mutta vara-akku voi aiheuttaa kallistumista veneessä ja veneen hankinnassa.” Kassalla kävi ostoskäry.

– Mitä tekin kouluja käynyt mies täältä haette?

– Vanha vitsi on parempi kuin pullollinen ouzoa. Kun juo teetä tai veetä, palaa kieli – lapsuuteen ja jäätyy kiinni huurteiseen kaiteeseen. Puhu siinä sitten niille järkeä seminaareissa, kun kieli on kilon pultti.

Urhon auto sammui risteykseen, ja hän myöhästyi tilaisuudesta, jonka ohjelma sekosi kuin lankakerä krapulaisen käsissä. Muutama hälytys ehti tyhjentää palolaitosta, mutta hitaammat palomiehet pysyivät paikallaan kuin terrakotta-armeija siirapissa. Urho ehti kuin ehtikin lounaalle. Ohjelmassa oli heti lounaan jälkeen: ”Hihat palavat – mitä teen?”

Lounas sai Urhon vatsanpurut mouruamaan kokoushuoneessa kuuluvasti, eikä palopäällikön puhe kytevistä puruista helpottanut asiaa. Onneksi seuraavaksi katsottiin äänekäs elokuva, jossa palomies paloi loppuun. Pääosan esittäjä Reima Luoto oli luotu osaan.

Elokuvan jälkeen Urho aloitti esityksensä. Ensimmäiset 15 minuuttia hän selitti, miksi myöhästyi ajankäytön seminaarista. Sitten valkokankaalle syttyi Betlehemin tähti eli pylväsdiagrammi, jonka avulla Urho johdatti palomiehet tieteen maailmaan. Diagrammi kertoi eri palolaitosten hälytysten määriä suhteessa lämpötilaan. Hän selitti kuvaa sanoin ja laajoin käsiliikkein. Viimeiset 15 minuuttia hän kertoi urheiluautostaan.

Illalla Urho vaihtoi vapaalle ja astui satamassa vilkkuvaan laivaan. Toisen valssin loputtua hän saattoi naisen alakannelle ja puhui tälle intiimisti. Kolmannen varvin ja nokkaunien jälkeen hän nousi yläkannelle ja kohtasi tulevan kumppaninsa, joka istutti hänet oikealle puolelleen. Vasemmalla sopersi laitapuolen kulkija kurjissa vaatteissaan.

– Siinä meni taas hyvä mies.

Yksi ajatus koskien aihetta “Purut”

 1. Helmikuu 2016

  Nokkelia sanaleikkejä, ylipäätään kielileikittely pitää lukijan valppaana.
  Tarina on toissijainen kieleen verrattuna.
  Harkittua kielenkäyttöä, täynnä merkityksiä.

  Päivi Haanpää
  Sanataideohjaaja

Vastaa