Jussi ja Virpi – lusikat jakoon

Jussin ja Virpin yhteiselämä oli aivan jumissa. Jussi oli saanut selville, että Virpin takin selkämyksessä oli mustat, Hattukouramiehen käden jäljet. Jussi oli koko ajan ärtynyt ja huomautteli joka asiasta: korjaisit edes tiskit, maidot ovat väärässä järjestyksessä jääkaapissa, matot kurtussa. Virpi oli lähes puhumaton. Hän sanoi vain pakolliset asiat: huomenta, moi, hyvää yötä. Jussia raivostutti tällainen puhumattomuus.

Eräänä päivänä Jussi sai raivarin.

– Pistetään perkele lusikat jakoon, ei kai tästä enää mitään tule. Tämä on minun kotini, muuta mihin lystäät, huusi Jussi. Virpi nyyhkytti. Vaikka Virpi tunsi sisimmässään että ero oli ainoa oikea ratkaisu, häntä pelotti lähteä yksin elämään. Jussi oli aina tehnyt isommat päätökset ja Virpi oli myötäillyt.

– Mihinkä minä tästä. Tavaraakin on kertynyt kaikenlaista.

– No niin on, kun et raaski heittää mitään pois. Aivan turhaa roinaa, kuittasi Jussi.

– Kyllä minä haluan säilyttää vanhempieni kirjeenvaihdon ja joitakin heiltä perittyjä astioita, Virpi puolusteli.

– Niin sinulla on liikaa tunnetta kiinni tavaroissa. Muistelet miten joit kotona kahvia tästäkin kupista, Jussi piruili vapisevalla äänellä. – Äitisi on ollut ylitse huolehtivainen, sinä olet kasvanut pumpulissa.

– Sinä olet kasvanut sakkapesässä! Virpi säikähti mitä tuli sanottua ja luuli että Jussi räjähtää. Mutta Jussi ei ainakaan näyttänyt noteeraavan asiaa. Ehkä se nousee esille toisessa yhteydessä. Kuitti tulee tai ehkä tuplakuitti.

– Kyllä minulla on hyviä käyttöastioita – eikä pelkästään kahvikuppeja, Virpi palasi astioihin.

– Aivan sama minulle, kunhan viet ne mennessäsi. Ja hävitä se polkupyörän rakkine.

– Ei se ole mikään rakkine. Hyvässä maalissa. Hattukouramies voisi kunnostaa sen, Virpi takelteli.

– Hattu ja Hattu. Siinähän teitä on kaksi lapasta. Hattukouramies on oikea lapatossu, ei saa mitään aikaiseksi, Jussi puuskahti.

Virpi alkoi epävarmassa mielessään ajatella asunnon etsimistä ja käytännön asioita. Olisikohan Vaahtolan Valinnan ilmoitustaululla asuntoja? Mitä hän kertoisi tutuille ja sukulaisille. Vai onko sillä mitään merkitystä? Kaikki eivät tätä suhdetta hyväksyneet. Äiti oli ollut huolissaan olisiko tytär onnellinen Jussin kanssa ja osaisiko hän pitää puoliaan niin voimakastahtoisen ihmisen kanssa.

Vastaa