Slippin’ and slidin’

Slippin’ and slidin’ lauloi Little Richard 1950-luvulla ja ihmiset tanssivat swingiä. Ehkä kappale kertoi lipsahduksesta tai hairahduksesta parisuhteessa. Tuskin hän ajatteli talviliukkaita tai liukkaita katuja ja niillä liukastelevia ihmisiä.

Talvet ovat alkaneet olla Suomessa leutoja. Lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Ja se sahanterä on mallia justeeri eikä rautasaha. Tässä sahauksessa hiekoitussepelikin jäätyy liukkaaksi eikä katujen kunnossapidosta tai tienpidosta vastaava ehdi levittämään uutta sepeliä. Kunnossapidosta vastaava saa vihaisia soittoja. Vastuunkantajia etsitään.

Kun ihminen miljoonia vuosia sitten nousi kahdelle jalalle, hän ei ymmärtänyt liukastuvan takaisin neljälle jalalle. Joulu juhlista jaloin, pikkujoulusta kontaten. Parketilla liukkaus ja luisto ovat eduksi. Mutta talvella nappaskengät jalassa onnekkaasta saattajasta voi tulla onneton saatettava. Pahimmillaan viihdemiehen (tai naisen) korjaa viikatemies. Tilastokeskuksen mukaan noin tuhat ihmistä kuolee vuosittain kaatumisen vuoksi. Kymmeniä tuhansia joutuu sairaalahoitoon. Kuolemat ja tapaturmat aiheuttavat inhimillistä kärsimystä ja kustannuksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kaatumisista kertyy kustannuksia noin miljardi euroa vuodessa.

Liukastumisia voi ehkäistä noudattamalla varovaisuutta, valitsemalla oikeanlaiset jalkineet ulkoiluun ja kehittämällä tasapainotaitoa vaikkapa tanssimalla Little Richardin musiikin tahdissa swingiä. Talvijalkineissa kulutuspintaa pitää olla kuten autoissa. Voikohan tulevaisuudessa vakuutusyhtiö evätä korvauksen asiakkaalta, joka kaatuu tapaturmaisesti sakkokengät jalassa? Tai antaako vakuutusyhtiö alennusta vakuutusmaksuista asiakkaalle, jolla on turvalliset talvikengät nastoilla tai ilman?  Kokemukset nasta- ja kitkakengistä ovat olleet varsin positiivisia. Yhteiskunnan kannattaisi tukea nasta- ja kitkakenkien hankintaa. Raha tulisi monin kerroin takaisin. Jotkut kunnat ovatkin jakaneet kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä iäkkäille.

Allekirjoittanut hankki kitkakengät. Ne aiheuttavat vähemmän kenkämelua kuin nastakengät ja kuluttavat tuskin asfalttia. Kitkakengät jalassa voi mennä markettiin aiheuttamatta ropinaa, naarmuja lattiaan tai närkästyneitä katseita. Mutta swingin tahdissa niillä ei pysytä.

Kari Seitsonen

Vastaa