Odotus palkitaan

Vaahtolan pubissa on odottava tunnelma. Pubi on lähes täysi. Kaikki merkittävät henkilöt ovat paikalla, ja Mikolla on täysi työ palvella asiakkaita. Olutta ja Vaanleipää menee kuin siimaa Vaahtolanjokeen.

Antero, Hattukouramies, Hiiva ja Einari Kammari muistelevat vuoden takaisia tapahtumia: Jossain vaiheessa Mikko poistui kellariin. Oliko se vartin yli kahdeksan? Ei kyllä se oli jo kahdeksalta.

Virpi hallitsee Hoitomaailman pöytää naislääkärin kanssa. Verenpainemittari on täydessä valmiudessa. Joku käy mittauttamassa paineensa huolestuneena, mutta poistuu huojentuneena tiskille ja tilaa toisen tuopin.

Pentti, joka edustaa Vaahtolan liike-elämän keskusta, hieroo ihmisten niskoja, mutta seisoo usein Vaahtolan valinnan kassan vieressä ja saa tämän nauramaan äänekkäästi.

Henkimaailman pöydässä rukoillaan Yläkertaa, jotta tänäkin vuonna voitaisiin todistaa ihmettä. Henkimaailman edustaja ottaa Vaanleivät Mikolta, kiittää Yläkertaa ja jakaa leivät pöytiin asettuneille.

Vaahtolan Martat istuvat ikkunapöydässä. He esittelevät valokuvia Pyhän istuimen päällystämistyöstä. Martan huomio kiinnittyy seinäpaneeleihin.

– Tälle sisustukselle pitäisi tehdä jotakin, Martta sanoo päättäväisesti.

– On yritetty. On tarjottu apuakin, mutta kantaporukat vastustavat kaikkea uudistusta eikä Mikko halua riskeerata varmoja asiakkaita, sanoo Martta.

– Jos tekisimme kuitenkin sisustussuunnitelman ja esittelisimme sen porukalla Mikolle. Voisimme leipoa jotain. Mikko on heikkona voipulliin, sanoo Martta.

Kirstin pöydässä istuu muutama LoJon työntekijä ja Kiljukaula, joka on tullut vaihteeksi Vaahtolaan käymään. Kirsti ja Kiljukaula vaihtavat kuulumisia ja katsovat välillä Virpin tai Hattukouramiehen suuntaan, virnuilevat ja nauravat äänekkäästi. Virpi ja Hattukouramies tuntevat itsensä vaivautuneeksi, mutta yrittävät olla välittämättä näistä ilkeistä ihmisistä.

Vaahtolan Lyytin toimittaja Torni Migren ottaa kuvia pitkällä putkella ja korjailee välillä paneeliseinällä roikkuvia mainoksia, joissa lukee: Tilaa Lyyti, niin johan alkaa Lyyti kirjoittamaan!

Kello on jo melkein kahdeksan, kun Mikko poistuu tiskiltä. Kaikki seuraavat häntä katseellaan, meneekö hän kellariin. Hän menee kellariin! Jännitys tiivistyy. Sekunnit tuntuvat pitkiltä, mutta pian odotus palkitaan. Mikko tulee kantaen joulukuusta, jota koristavat oksilla roikkuvat pahviset tuopit. Ihmiset nousevat seisomaan ja taputtavat käsiään. Jotkut tömistelevät jalkojaan. Suosion huumassa Mikko kiertelee kuusi kädessä pöytien ympärillä, mikä villitsee ihmisiä vislaamaan ja huutamaan kannustushuutoja.

Ulko-ovi avautuu. Tuleekohan joulupukki? Ei, se on Urho, ajankäyttöön erikoistunut konsultti, joka saapuu lähes ajoissa paikalle.

Orkesteri Oivan puntti aloittaa soiton kappaleella ”Vaahtolan yössä kerran jos toisenkin”.

Vaahtolaan on tullut joulu.

Yksi ajatus koskien aihetta “Odotus palkitaan”

  1. Kuin täynnä yksityiskohtia oleva piirroskuva tai maalaus!
    (vrt. esim. Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjat)

    Eloisa, hauska, muutamalla sanalla saadaan hahmot eloon.

    Päivi Haanpää
    Sanataideohjaaja

Vastaa